5 januari Bangkok op de fiets
Door: Happy2 Anne-Marie en Hans
Blijf op de hoogte en volg Hans en Anne-Marie
05 Januari 2013 | Thailand, Bangkok
Vandaag wordt een onvergetelijk dag zal blijken, we hebben een fietstocht bij Co van Kessel geboekt die meer dan 35 jaar geleden begonnen is met tochten per fiets te organiseren door Bangkok en daar een grote naam mee heeft opgebouwd.
Helaas is hij zelf afgelopen zomerop 62 jarige leeftijd overleden maar zijn werk gaat door.
We nemen de taxiboot naar China Town en lopen tussen honderden kraampjes door waar letterlijk alles te koop is.
Hier is het nóg drukker dan waar wij zitten.
We melden ons op de afgesproken tijd en worden enthousiast begroet door Nuang, weer zo'n klein Thaise meisje en Tim een Belgische jongen die vandaag onze gids zullen zijn.
Er volgen meer mensen die mee gaan fietsen, ja allemaal Nederlanders, haha.
Nuang gekleed in felgeel T-shirt en petje geeft ons duidelijke instukties, achter elkaar in 1 lijn haar volgen in het drukke verkeer en heel goed opletten in de nauwe straatjes voor mensen dieren en onszelf.
We hebben er allemaal zin in en zoeken een fiets die ons past en daar gaan we dan.
Nuang voorop en wij als volgzame kuikens achter haar aan,Tim als hekkesluiter, ze rijd in rap tempo overal tussendoor, auto's, bussen tuktuks we passeren ze rakelings maken verschillende oversteken , Nuang zwaait met haar petje door de lucht en .....het verkeer geeft ons doorgang, zonder toeteren of ongenoegen.
Dat maakt het hier zo leuk , de tollerantie naar elkaar.
Dan schieten we de super smalle steegjes in van China Town, we zigzaggen overal doorheen, bochten die je net kan nemen we weten niet wat we zien.
Allemachtig wat een omstandigheden ,waarin deze mensen leven, kindjes van twee, drie jaar scharrelen tussen honden ,katten en kippen, alles loopt hier los en bergen handel opgeslagen tegen muren, duizenden stinkende automotoren in bergen en hopen en daar tussen in oudjes die liggen in een portiek te slapen of eten wat soep of rijst dat ook op straat bereidt wordt.
Er gebeurt van alles hier, maar alles blijft ontspannen en niemand is geirriteerd over die groep fietsers die zich door de steegjes wurmt.
Moeders met baby op de arm laten hun kindje naar ons zwaaien en kleine jochies houden hun handjes omhoog voor een" high five".
Het is een wondere wereld waar wij nog wat van kunnen leren als het om tolerantie gaat.
Zelfs de vele vele loslopende honden zijn aardig voor elkaar.
We rijden een overdekte markt binnen waar we even een break houden en kleine meisjes een bekertje kokos melk komen aanbieden.
Ze vinden het spannend, dat is duidelijk aan hun gegiechel te merken.
Daarna fietsen we naar de rivier waar we met de pont oversteken naar de noordkant van Bangkok. Hier rijden we langs verschillende tempels en soms een park waar ouderen yoga aan het doen zijn.
Regelmatig stopt Nuang bij een terrasje waar we allemaal een flesje water krijgen, en dat is wel nodig want het is bloedheet.
Dan zijn we weer bij de rivier waar we met onze fietsen in een longtaileboot plaatsnemen en volgt er een spectaculaire tocht over de rivier, als een raceboot snelt hij over het water en de golven spuiten hoog op, dan over de klongs ( kanalen) waar we zicht krijgen op de paalhuisjes in de rivier, zien hoe de mensen daar leven, kinderen het water inspringen vrouwtjes, in een bootje volgeladen met marktwaar zien voortpeddelen.
Na een half uur in de boot gaan we weer fietsen, nu door rustiger gebieden, over smalle paadjes en hoog opgaande bruggetjes die door en tussen oude plantages voeren , regelmatig aan beide zijden water dus is het oppassen geblazen er niet af te rijden.
Het is een fantastische fietstocht en iedereen is enthousiast.
Het begint te schemeren , als we de rivier weer over zijn gestoken rijden we in het halfduister terug naar China Town, waar het nu nog drukker is dan s'middags en Nuang weer heftig met haar petje zwaait om ons door het verkeer te loodsen.
We zijn allemaal enthousiast en weten zeker dat we deze dag een Bangkok hebben mogen leren kennen dat we zonder deze fietstocht nooit gezien zouden hebben.
06 Januari 2013 - 17:56
Tessa:
Foto's!!!!!!!! Dan krijgen we een beeld hgahahhhha
06 Januari 2013 - 17:57
Hans Eggerding:
Nou, dat liefje van mij heeft het verhalen weer helemaal te pakken. Dit belooft niet alleen een spectaculaire reis voor ons, maar zeker ook mooie verhalen voor jullie allemaal. -
06 Januari 2013 - 17:57
Gradie:
Ha die Hans en Annemarie.
Jullie eerste fietstochtje zit er volgens traditie weer op. Het klinkt allemaal erg spannend en avontuurlijk. Compleet wat anders dat wat jullie gewend waren. Is de hitte wel uit te houden? Ben benieuwd naar het volgende verhaal. Je schrijft erg leuk.
Groeten vanuit een saai en druilerig Ede. G.
06 Januari 2013 - 18:45
Daphne:
Heb het gevoel dat jullie in sneltreinvaart door al die straatjes zijn gesjeesd!!! Zit nog helemaal vol van adrenaline na het lezen...hahaha -
06 Januari 2013 - 18:46
Hans En Anne-Marie Happy2:
Foto's wilden vanavond niet allemaal uploaden maar doe m'n best om ze zo snel mogelijk te plaatsen
06 Januari 2013 - 19:27
Kevin & Angelique:
Wat een mooi verhaal.. Alleen missen we wel de foto's erbij hihi. Maar echt super! Het zal er zeker heel erg druk zijn. Dapper van jullie om dan langs auto's te scheuren. Geniet!
Dikke kus,
Kevin en Angelique -
06 Januari 2013 - 19:48
Mieke:
Hoi in het verre Bangkok.
Ik kreeg je berichten van 3 en 5 januari gelijktijdig, gelukkig want ik was me al aan het afvragen waar blijft het aankomstbericht en hoe de reis naar Bangkok was verlopen en of jullie niet helemaal 'gemangeld' uit het vliegtuig waren gekomen, jammer dat je hart weer even 'op tild' is geslagen maar ik begrijp dat naar een uurtje rust het weer beter is gegaan.
Avontuur om zo door Bangkok te fietsen en wat een contrasten, enerzijds begrijp ik uit je verslag, de tolerantie van de mensen en zelfs de honden (op Curacao liepen ook heel veel zwerfhonden), en anderzijds toch de bittere armoede.
Vandaag zijn jullie vast naar de liggende boeddha geweest. Ben benieuwt naar jullie volgende belevenis. En ja de foto's hé.
Het is nu 8 uur savonds en jullie liggen nu lekker te slapen denk ik, dus goede nacht.
liefs Mieke -
06 Januari 2013 - 21:17
Elise:
Hoi lieve opa en oma van me,
Wat schrijf je mooi. Ik kan me er echt wat bij voorstellen als ik het lees. Ik ben heel benieuwd naar de foto's die (hoop ik) snel gaan komen.
Ik verheug me nu al op het volgende mooie verhaal van jullie.
Ik heb een digitale klok op mijn telefoon waar naast elkaar onze verschillende tijdzones staan: 21:15 | 03.15
Leuk hè, dan weet ik een klein beetje wat jullie aan het doen zijn (bijvoorbeeld slapen of avondeten ofzo)
Nou voor nu dan, slaaplekker en een heeeeeeeele fijne dag morgen!
Xxx. Elise (en een dikke kus van Yasin) -
06 Januari 2013 - 23:22
Pim En Dick:
Wat een schitterend verslag! Heb er ech van genoten en hoop dat er nog vele zullen volgen. Kijk er naar uit!
Liefs, Pim en Dick -
07 Januari 2013 - 14:53
Els:
Wat een heerlijk verslag van jullie eerste kennismaking met Thailand. Ik wacht met spanning op het volgende verslag.
Liefs dikke kus
Els -
07 Januari 2013 - 16:16
Mandy:
Wat heerlijk om te lezen mama! Wat kun je toch geweldig schrijven!! Verheug me nu al op het volgende verslag! X -
08 Januari 2013 - 09:44
Mandy:
Jullie zijn alweer op weg begrijp ik, met de trein richting ayutthaya.Ben echt trots op jullie, hoe jullie je weg meteen vinden in Azië! Eerste stap richting de rust van Thailand . Al zal dit nog wel touristisch xijn maar al veel rustiger dan Bangkok. Dikke kus!!!